In primul rand sa mentionam ca ONPCSB este Oficiul National Pentru Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor.
Apoi sa definim termenul de operaţiuni ce par a avea o legătură între ele . Prin acesta se înţelege operaţiunile aferente unei singure tranzacţii decurgând dintr-un singur contract comercial sau înţelegere de orice natură între aceleaşi părţi şi a căror valoare este fragmentată în tranşe mai mici de 15.000 euro ori echivalentul în lei, atunci când acestea sunt efectuate în cursul aceleiaşi zile bancare, în scopul evitării cerinţelor legale.
Cine are obligatia raportarii ?
a) instituţiile de credit şi sucursalele din România ale instituţiilor de credit străine;
b) instituţiile financiare, precum şi sucursalele din România ale instituţiilor financiare străine;
c) administratorii de fonduri de pensii private, în nume propriu şi pentru fondurile de pensii private pe care le administrează, agenţii de marketing autorizaţi/avizaţi în sistemul pensiilor private;
d) cazinourile;
e) auditorii, persoanele fizice şi juridice care acordă consultanţă fiscală sau contabilă;
f) notarii publici, avocaţii şi alte persoane care exercită profesii juridice liberale, în cazul în care acordă asistenţă în întocmirea sau perfectarea de operaţiuni pentru clienţii lor privind cumpărarea ori vânzarea de bunuri imobile, acţiuni sau părţi sociale ori elemente ale fondului de comerţ, administrarea instrumentelor financiare sau a altor bunuri ale clienţilor, constituirea sau administrarea de conturi bancare, de economii ori de instrumente financiare, organizarea procesului de subscriere a aporturilor necesare constituirii, funcţionării sau administrării unei societăţi comerciale, constituirea, administrarea ori conducerea societăţilor comerciale, organismelor de plasament colectiv în valori mobiliare sau a altor structuri similare ori desfăşurarea, potrivit legii, a altor activităţi fiduciare, precum şi în cazul în care îşi reprezintă clienţii în orice operaţiune cu caracter financiar ori vizând bunuri imobile;
g) furnizorii de servicii pentru societăţile comerciale şi alte entităţi sau construcţii juridice, alţii decât cei prevăzuţi la lit. e) sau f), aşa cum sunt definiţi la 2 lit. k);
h) persoanele cu atribuţii în procesul de privatizare;
i) agenţii imobiliari;
j) asociaţiile şi fundaţiile;
k) alte persoane fizice sau juridice care comercializează bunuri şi/sau servicii, numai în măsura în care acestea au la bază operaţiuni cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se execută printr-o singură operaţiune sau prin mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
Persoanele juridice trebuie sa desemneze una sau mai multe persoane care au responsabilităţi în aplicarea legii, ale căror nume vor fi comunicate Oficiului, împreună cu natura şi cu limitele responsabilităţilor menţionate.
Aceste persoane au obligatia de a raporta Oficiului, în cel mult 10 zile lucrătoare, efectuarea operaţiunilor cu sume în numerar, în lei sau în valută, a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro, indiferent dacă tranzacţia se realizează prin una sau mai multe operaţiuni ce par a avea o legătură între ele.
Prevederile se aplică şi transferurilor externe în şi din conturi pentru sume a căror limită minimă reprezintă echivalentul în lei a 15.000 euro.
In ce priveste transferul de numerar, recentele modificari legislative au impus restrictii severe pentru firme cu privire la incasarea/plata de numerar. Citeste aici limitele.
Ce se intampla insa cu transferurile bancare ?
In vederea evitarii dublei raportari, pentru prevenirea si sanctionarea spalarii banilor, precum si pentru instituirea unor masuri de prevenire si combatere a finantarii actelor de terorism , cu modificarile si completarile ulterioare , in situatia in care, efectuati transferuri externe prin intermediul institutiilor bancare autorizate din Romania NU AVETI OLIGATIA DE A LE RAPORTA CATRE O.N.P.C.S.B. deoarece ele sunt raportate de catre acestea. ( raspuns oferit de ONPCSB pe site-ul propriu).
Atunci cand o entitate raportoare efectueaza operatiuni cu sume in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro prin intermediul unei institutii de credit, se mai impune raportarea catre Oficiu a acestor operatiuni si din partea entitatii raportoare (client al bancii)?
In situatia in care operatiunile cu sume in numerar a caror limita minima reprezinta echivalentul in lei a 15.000 euro se deruleaza prin intermediul unei institutii de credit, pentru evitarea unei duble raportari, in opinia Oficiului nu se mai impune raportarea din partea persoanei client al bancii intrucat, conform prevederilor art.8 alin.(1) lit. a) din Legea nr. 656/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, aceasta obligatie revine institutiei de credit, in calitate de entitate raportoare.
Legislatia care se aplica in acest domeniu este legea 656/2002 privind prevenirea si combaterea spalarii banilor, actualizata (ultima actualizare a avut loc in 2014).